top of page

Oorlogen

en terreur

Een collectie van foto’s van de eerste Golfoorlog 1980 in Irak waar de Koerden de Bergen werden ingedreven. Tevens beelden van Sarajevo tijdens de oorlog en Libanon.

Het archief met alle foto’s is op aanvraag te bekijken.

Bataclan - Parijs, december 2015

De Bataclan 1kl
Bataclan10kl
Bataglan3kl
Bataclan4kl
Bataglan6kl
bataglan10kl
Bataglan7kl
Bataglan11kl
Bataglanl 2015 is na twee seconde verled

Pakistan - Pesjawar

Pakistan
John van den Heuvel en Hans Peters voor dagblad De Telegraaf

Pesjawar: ( Bron: Wikipedia )

In de jaren 1980 kwamen de radicale moslims Abdullah Yusuf Azzam en Osama bin Laden naar Pesjawar. Een samenloop van omstandigheden, met als ingrediënten de inzet en ideeën van Azzam, het geld van Osama bin Laden en de militaire steun van de CIA, legde daar de fundamenten voor wat in 2001 al Qaida genoemd zou gaan worden.

Op 9 juni 2009 vond er een bomaanslag plaats op het Pearl Continental Hotel en op 5 april 2010 volgde een zelfmoordaanslag op het Amerikaanse consulaat. Sinds die periode is de stad regelmatig het toneel van geweld. Op 22 september 2013 vielen bij een aanslag op de Allerheiligenkerk minstens 80 doden. Deze aanslag werd gevolgd door een bomaanslag op een bus met ambtenaren op de 27e, en een op een markt op de 29e, waarbij 19 respectievelijk 38 doden vielen.

 

Abbotabad: ( Bron: Wikipedia )

De dood van Osama bin Laden

Op 2 mei 2011 werd Bin Laden door Navy SEALs door het hoofd geschoten in een zwaarbeveiligd huis waar hij op dat moment verbleef. Dit gebeurde tijdens een actie die plaatsvond in de Pakistaanse stad Abbottabad. De codenaam voor de actie zou Operation Neptune Spear zijn geweest, met voor Bin Laden de codenaam Jackpot en Geronimo als het codewoord voor Bin Ladens uitschakeling door overgave of dood. Bin Laden kreeg diezelfde dag een zeemansgraf. Volgens de Amerikaanse regering was hiertoe besloten om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsplaats zou worden. De Amerikaanse regering besloot om geen foto's van het lichaam te publiceren. Deze foto's zouden te schokkend zijn. De leider van Al Qaida werd uiteindelijk gevonden via een koerier die namens hem contact hield met de buitenwereld.

bottom of page